Terepjárózás egy 30 millió éves tengeren


 Gerivel egy újabb terepjárózásra indultunk. Ezúttal elég kevés idő állt rendelkezésre, ezért észak fele spontán elhagytuk Kisbácsot, mindenféle előzetes tervezgetés nélkül. Nádaskóródnál nyugat fele átvágtunk az erdőn, majd átmentünk Méra völgyébe. A felvételek nagy része a vízválasztó nyugati lejtőjén a Kapos-tető/Kesztelek magaslat érintésével készült. A megtett táv leglátványosabb szakaszát a Fellegvári Homokkő Formáción kialakult jellegzetes felszínformák képzeték. A rétegek az oligocén korban (kb. 28 - 30 millió évvel ezelőtt) képződtek, sekély, partközeli tengeri környezetben.
A nap végén szuvenír gyanánt megálltunk a klasszikus Mérai Formáció feltárásánál Scutellákat keresni. Az este hamar ott talált a fal alatt, így beértük néhány kagylóval és csigával.

.: lankás völgy közepén mély vízmosással :.

.: vízmosásokban kialakult látványos feltárások :.

.: kagyló genocídium, avagy Corbula lumasellás homokkő  :.
.: áttörés az erdőn keresztül :.

Füley kérésére van térkép is, ráadásul a fontosabb megállókat is feltüntettem. Bár terepjáróval voltunk, az E81 út mentén szigorúan az aszfalton haladtunk.

aeduard

2 megjegyzés:

Füley István írta...

Örömmel olvasom ezeket a terepjárós bejegyzéseket. Tudom, hogy ez egy fotós blog, de egy-egy GPS log mondjuk egy Google térképen hozzáadott érték lenne számomra :)

aeduard írta...

A fele útról készült log, így majd pótolom.

Instagram